Senaste inläggen

Av juliasteknik - 21 februari 2014 12:38

Som jag tidigare nämt, har jag varit på en programerings aktivitet i Malmö. Där fick vi se lite av hur ingenjörerna jobbar och pröva själv lite grann själva. Vi fick programera bland annat en robot på datan genom att sätta ihop olika blockar med olika updrag som sedan roboten skulle följa. Själv hade jag velat ha en sådan jobb i framtiden för att som ingejörerna själva har sakt så finns det helatiden något att göra och utveckla. Det kommer helatiden ut något nytt. Här kommer en video med roboten: 


 

Av juliasteknik - 17 februari 2014 14:18

Den här veckan ska jag bäretta lite fakta om hur det går som bäst att måla och vad man kan använda. Jag tänkte också lägga ut ett litet bild om hur långt jag kom med min projekt. Jag börjar med målningen.

Alla kan väl måla? Eller vad tror ni? Det är så att alla kan måla, men det krävs lite förarbete om man ska likas med det. Man behöver en bra underlag och olika målaverktig som spakel och sandpapper. 

Först behöver man en bra underlag som sakt. För att kunna skaffa en bra underlag och dessutom den målade väggen ska bli fint hade man behövt ta fram täckpappaer, maskeringstejp, fogmassa, spakel, sandpapper och en slipmaskin.

Men kan man också måla på ojämna underlag om man vill ha lite shabby chic eller ett lite ruft uttryck. Men det krävs ändå att de värsta ojämnheterna ska bort: spickhåll måste spacklas bort, hack också. Sprickor mellan panelbrädorna kan däremot vara kvar. De bärettar om husets ålder och ger lite liv till väggarna. Men man ska inte heller överdriva, till exempel ojämna sprickor längst tak och sockellistor ser irriterande ut. De måste först fyllas med akrylmassa.

Man ska ochså vara extra noggrant med listverket runt fönstrar och dörrar. Där blir det bättre om man använder blankare målarfärg. En färg som lättare avslöjar skavanter än matt-färg. 

Alla färger som används är vattenbasserade. Det bli lättare att rengöra målarverktigen. Och om man dräller eller om färgen blir rinnig på väggen så är det änklare att åtgärda innan färgen torkar.

Nu ska jag berätta lite om mtt egen hus-projekt .Den här veckan kar jag klippt ut dörren och limat väggen på plats. Därtill har jag också börjat på en annan vägg: mättat, klipt ut dörrar . Här kommer en till bild på min arbete.

 

Den här veckan har vi sportlov, och jag kan inte arbeta med mitt hus. Men jag tänkte blogga lite på fredag om hur det gick till på programmerings aktivitetet som min lärare anmälde mig till.



Av juliasteknik - 10 februari 2014 18:04

Hej !

Idag tänkte jag fortsätta för det mesta med min processdagbok för att jag har börjat sätta upp mina väggar och mina planner har ändrats lite .Jag tänkte ochså lägga ut några bilder .Idag ska jag inte lägga ut nån fakta text ,men jag lovar att göra det under den här helgen som kommer .

Jag tänkte också berätta om att jag ska kanske gå en dag under lovet i Malmö föt att pröva på programmering och där kommer jag till att lära mig något nytt som jag kan skriva om . I alla fall nu ska jag lägga ut nya bilder på mitt hus och berätta om de :

   

Det är så att jag måste bli klar med mitt hus vecka 9 ,och det är inte tid till att bygga hela huset .Då kom mitt  lärare ,med ett förslagg om att jag skulle bara göra första våningen .Därtill skulle jag inte heller ha några väggreglar för att det tar lång tid och dessutom vet jag redan att i verkligheten behöv man det .Så jag ska göra så som han    sa ,man kan se det på bildeena där uppe :

- på den första att jag inte har några vägreglar

- på den andra att jag ska bara lima väggarna ,trots att på den bilden hann jag inte klippa ut fönstrar och dörrar och inte heller limma fast den .

I alla fall den här veckan kommer jag hinna med mycket mer eftersom vi har hela lektionen på oss ,inte som förra vecka bara 15 minuter på grund av att vi hade författarprojekt .

Av juliasteknik - 2 februari 2014 14:31

Just nu tänkte jag visa för är min arbete. Jag har inte kommit så långt gemfört med föra inläget ,men det här hemsidan är också som en processdagbok för mig. Nu kommer en bild på mitt hus: 

        

Från denna vinkeln ser huset lite sned ut, men i värkligheten så är det inte så. Angående min sista inlägg ,som sakt har jag ingen källare. Om man kollar på mina ritningar i SchetchUp (ligger längre up) så kan man se att jag ska ha två våningar. Den bilden jag lag up nu är första våningen. Den andra ska jag bygga up genom att fixa en liknande botenplatta och sätta upp den på den första. Jag tänkte så för att man ska kunna se inne i huset ochkan man se om jag följt eller inte mitt ritning.

Jag tänkte att på måndagarna ska jag stanna efter skolan och jobba lite för att vi har författarprojekt på vår tekniklektion. På den tiden jag ska vara där så tänkte jag att jag skulle lima fast / montera vägreglarna. Om jag inte hinner ska jag fixa det på tekniklektionen, så jag kan forsätta sedan med rumindelningen. 

Av juliasteknik - 25 januari 2014 12:52

    I källaren måste man vara jättenogrant med fuktigheten för att det är svårare att bygga fuktsäkert under marken än över.

I källaren kan det bli så att det kan:

- lukta jord eller mögel

- att det blir mycker kondens på rören

- du måste mätta radonhalten ( radon = radioaktivt gas som bildas i marken om det finns sten som innehåller radium)

  

   Luktar det jord eller mögel ?

 

   Då måste du hitta orsaken. Materialen som lagras på golvet eller mot väggar kan drabbas av bakterier eller mögel. Ibland kan det bli värre om källaren har renoveras till en vanligt vardagsrum på grund av att det är vanligare med fuktskador i dessa rum och det är svårt att lägga märke till det om man inte river ut ytmaterialet.

 

    Blir det mycket kondens på rören ? 

 

    Rören kan vara en påminnelse om att det är högfuktighet i källaren. Man kan märka kondensen främst på de kalla rören. För att hindra det så finns det specielt rörisolering.

 

   Har du mätat radonhalten ?

 

     Som jag tidigare sagt så är radon en adioaktivt gas som bildas i marken där det finns stenar som innehåller radium. Gasen kan öka risken för lugncancer när man andas in det. Gasen är doftlös och osynligt men det är ändå lätt att uppföra en mätning. Mätningen brukar uppföras för det mesta i eldningsäsongen ,alltså mellan 1 oktober och 30 april. Mätningen uppförs med en enkelt mätutusning som kan beställas från kommunens miljökontur. Annars kan du beställa en från mätlaboratorium. 

 

Angående min projekt "Huset" så ska jag inte ha nån källare och i alla fall inte en riktigt, men det är ändå bra att veta det jag tidigare skrivit. Den här veckan har jag börjat räkna ut hur högt den första våningen ska bli. Den här kommande veckan ska jag börja sätta upp väggreglerna och väggarnas armering.

Av juliasteknik - 20 januari 2014 15:10

     Efter att jag har skrivit om "Trä som byggmaterial", "Värme i golvet", "Isolering" och efter att jag har lagt ut bilder med mitt hus i ScketchUp tänkte jag visa är hur långt jag kom. Dessutom ska jag också berätta vad jag kommer göra i fortsättningen.

   Så här långt har jag kommit med min hus:

 

    De trianglarna som ni ser i varje hörna har en vinkel på 90grader. De ska sedan stödja väggreglarna som jag kommer att sätta upp nästa gång. Dessutom ska jag försöka börja sätta upp väggens armering. På mitt hus ska jag göra klart första våningen sedan börja bygga upp den andra ovanför den första våningen. 

Av juliasteknik - 11 januari 2014 15:37

   Trä är en material som alltid kommer att påverkas av luftfuktigheten och det behöver vi tänka på. Som byggmaterial av trä använder vi i norden för det mesta furu och gran. De har olika färger i kärnan, granen är ljusare medan furu är lite rödaktig i kärnan. 

      Trävirke

   Trävirke finns i alla olika dimensioner. Den kan vara både tryckimprimerad och obehandlat. Obehadlat virke används för det mesta inomhus och undet tak också. Den obehandlade virke har en fuktighetsgrad på 16 till 18 %. 

    I sin tur delas obehandlat virke i två stora huvudvarianter: 

- anpassad för konstuktioner

- utvändig beklädnad

 Men det finns också mindre varianter: 

- golvbräda 

- listvirke

- hyvlat virk ( panel) 

 

   Om man ska använda obehandlat virke utomhus så ska man tänka på att den ska inte ligga i vatten, men inte heller ha kontakt medmarken. 

   Allt trävirke kan rötna och uttorka, som vidare kan leda till sprickor vid värme och sol. Men trävirke som uttsäts mot sånt kan ytsbehandlas för att motstå rötning och uttorkning. Det  här gäller föt det mesta mindre dimensionera trävirke, medan de större bitarna är bättre rustade på att fixa vind och olika vädersfenomener utan något behandling. Men det behövs också bra kvalitet på trävirke. Trävirke som man får av gran kan man säga att de har en fördel, den spriker inte lika lätt. 

 

( www.interwood.se/produkter/massivtrd/massivtrd-furu.html ) 

 

 

 

 

 

   

Av juliasteknik - 10 december 2013 12:45

      Som tidigare sagt så finns det flera olika isoleringsmaterial, men det finns också flera olika golvvärmesystem. Det vanligaste värme metoden för nya golv är värmeslingor. De gjuts inne i betongen. Värmeslingor anses vara en betträ värme metod än värmematta eller folie i rum som badrumet för att där måste golvet vara vattentätt.

     Vid renovering eller ombygg används speciella slingor för att de bygger inte så mycket på golvhöjden. En annan metod är att använda laminatgolv, men inte vilken sorts som helst. Den ska vara med inbyggd värmefolie. En annan förslag kan vara att använda värmemattor. Värmemattorna går på 12 volt. Om man inte vill ha en vanligt värmematta för man tycker det ser ful ut så kan man välja mellan olika kategori. Till exempel så finns det värmemattor som lämpar sig till att lägga kakel på den.

               

            Elektriskt golvvärme

       En annan värmemetod är elektriskt golvvärme. Det största styrkan på elektriskt golvvärme är 80 volt per kvadratmeter på brännbara golv. Medan det maximala styrkan hos en icke-brännbar golv är 200 volt per kvadratmeter. Om rumet är bra isolerad så är 80 volt per kvadratmeter det regelbundna styrkan.

      Elektriskt golvvärme tar en ganska lång stund att värma upp en golv som är kall. Om rumet där man har monterat en golvvärmare är en våtrum krävs det att koppla en jordfelsbrytare. En jordfelsbrytare är en tilläg till säkringar i ett elcentral.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Teknik

Bilder


Ovido - Quiz & Flashcards