Direktlänk till inlägg 22 mars 2014

En översikt över min processdagbok

Av juliasteknik - 22 mars 2014 13:00

   Hej!     

 

    Med varje vecka närmar sig sommarlovet och det är bara 6-7 tekniklektioner kvar av skolåret. Jag har nu fått i updrag i tekniken att skriva processdagbok, lite om en riktigt byggmaterial och göra klart första våningen på huset. Eftrsom att jag har bloggat 3-4 gånger denna terminen om byggmaterialer sa min lärare att jag inte behöver göra det, och jag måste bara lämna in mitt hus så är jag klar. Men själv känner jag att jag måste ta en översikt över min processdagbok. Jag ska nu berätta hur jag tänkte och förklara mina vall med hjälp av bilder. 

    När jag fick höra första gången att vi skulle bygga ett hus tänkte jag att jag måste bygga en svårare hus för att sikta på ett högt betyg, men jag hade ingen inspiration.Jag visste att det kunnde inte heller vara något som krävde andra material än: kartong, genomskildig plast till glasrutorna från föstrar/dörrar, små sugrör av kartong och lim. Jag började skissa lite gran hemma, men det blev bara en vanligt hus med triangelformad tak och en kostigt balkong som skulle vara det svåra delen av mitt hus. Jag skulle fortsätta ritningen i klassrumet. Men det blev ingen vanligt lektion. Vi skulle se  en film som skulle inspirera oss, täken på att jag inte var den ända som inte hade något inspiration. I filmen fans det otroligt finna hus som fångade blikar och som gav också mycket inspiration. Mitt huvud var som en bomb av inspiration. Jag tog ett papper och började låta mina tankar falla när på den. Min skiss såg ut såhär:   

  Jag vet att när man skissar behöver man inte ha en linjor och inte heller exakta mått, men här använde jag linjor. Men inte hade några konkreta mått. Meningen med den här skissen för mig var början på min projekt och grunden till alla mina tankar runt huset. Efter den här skissen har jag börjat bestämma måtten och ritat huset från olika vyar som skulle bidra till byggningen av min hus. 

Efter att jag blev klar med den här lilla skisse har jag börjat med ritningarna av mitt hus från olika vyar i skala 1:40. Skalan var till verkligheten inte till måtten som jag skulle bygga modelen av kartong. Modelen skulle jag bygga dubbel så stor som jag ritat på pappret. Mina ritningar ser ut så:

   Den här ritningen ska föreställa framsidan av mitt hus. Vad ritningen föreställer och i vilken skala den är står i den högra hörnan av pappret. Om man sitter och räkna kan man få rädda på hur brädd husen är och hur högt den är.

 

    Den här föräställer första våningen av mitt hus och indelningen av rum. Respektivt hur stora de ska vara. Man kan också se vart trappan ligger, därmed vart dörar och fönstrar finns.

 Den här bilden föreställer den andra våningen och visar dens indelning av rum och storleken på rummen. Man kan också se vart fönstrar och dörrar är. 

   Ritningen visar högersidan av huset och hur fönstrarna är placerade. Man ser också på vilken höjd de ligger och storleken på varje fönster. Man kan också få rädda på hur högt varje våning är och den sammanlagda höjden på huset. 

   På den här bilden lägger man märke till att det finns en fönster på vänstersidan av huset. Man får rädda på storleken av fönstren och vart den ligger.

    Den här är baksidan och det finns 4 fönstrar som man kan få rädda på vart de ligger och storleken på de.

 

Med hjälp av dessa kriterier som varje bild föreställer har jag gott vidare till att bygga mitt hus i SketchUp. En program som hjälper dig se bättre om dina mått är verkliga och om du ska bygga ett riktigt hus kan det vara bra att använda dig av ett model från SketchUp. Därmed kan man testa olika färger till rummet och till utsidan av huset.I SketchUp kan man använda sig av olika måttenheter och välja vilken som passar dig bäst. I mina ritingar har jag använt meter. Så här ser ut mina ritningar fråm SketchUp:

             

Själv tycker jag att ritningarna i SketchUp hjlpte mig mycket eftersom de gav mig säkerheten om att mina mått och skala var rätta. 

Nu börjar jag bygga!   

                                         

    Efter att jag gjort i ordning alla mina ritningar började mina tankar snurra runt i huvudet efter en plan till byggningen av huset. Mina tankar om arbetet fortsatte snurra runt i huvudet, nu hade jag en annan problem. Hur skulle jag bygga två våningarna? Det drog inte lång tid innan jag kom på ett plan. Jag skulle bygga upp två båtenplattor: en till den första våningen och en till den andra. Sedan sätta ihop de. Min ide var att båtenplattan till den första vånningen skulle vara av tjock kartong, som den flytlådorna är uppbygda av för att den är hårdare och tåler mer tyngd. Därmed är tyngre.

 

   Den andra våningens båtenplata skulle vara av tunnare och lättare kartong. Tanken med att den andra våningens båtenplatta skulle vara tunnare och lättare var att huset skulle vara stadigare. Vad jag vet för att bygga en stadig byggnad måste basen ha en så stor yta som det går och byggnaden ska ha tyngpunkten så låg som möjligt. Då tänkte jag att första våningens båtenplatta måste vara tyngre än andra våningens båtenplatta. För att undvika några olikor hade jag bestämt mig redan då att den andra våningens båttenplatta skulle vara tunnare och lättare. Men så blev det inte för att vi hade inte så mycket tid till att bygga den andra våningen också, men vad som gäller den första våningen har jag följt planen. Den första stegen var båtenplattan som består av en vanligt tjock,brun kartong. Eftersom det inte fans en så stor bit kartong fick jag bygga min båten platta ev en stor bit kartong och två mindre. Såhär såg den ut:

 

Nästa steg var vägreglarna som jag skulle bygga av "kartongsugrör". Meningen med vägreglar är att stödja huset och när man satt upp vägreglerna börjar huset se ut som en model.De vägreglerna som satt i hörnorna fick stjöd av två trianglar som tillsammans skulle bygga upp en 90 graders vinkel som höll "kartonsugrören" rakt up.



 

  Bilden föreställer trianglarna som bildar en 90 graders vinkel som ska stödja vägreglerna.

 

  Den här bilden föreställer mitt hus när jag hade satt upp en del av vägreglerna.

 

 

 Den här bilden föreställer mitt hus när jag nästan var klar med att sätta upp väggreglerna. 

 

I min planering var nästa steg väggarmeringe, med eftersom jag hade brist på tid hoppade jag över det. Så jag började sätta up vägar. När jag började min projekt började jag bygga den dubbelt så stort som på min ritning eftersom jag tyckte det var för liten annars. Nu använde jag mig ännu mer än för av ritningarna eftersom jag behövde veta vilken storlek min väggar skulle ha och vart föntrerna och dörrarna skulle vara. Så jag fick varje gång tänka ut måtten och mäta innan jag skulle sätta igång med att klippa och limma. Efter att jag hade satt upp den första väggskivan på mitt hus såg det ut såhär:

   

  Den här bilden föreställer mitt hus när jag hade kommit igång ordetäntligt med uppsättningen av väggskivor. Efter denna bilden drog det inte lång tid innan jag satt upp alla väggar.

 

Nästa tanke var att jag skulle göra huset se lite bättre ut, jag ville måla den från första början men nu när jag tänker efter vill jag inte göra det längre eftersom färgen innehåller vatten som skulle påverka min kartong, den skulle böja sig. Men istället använde jag tejp för att lägga på båttenplatans kanter för att limmet skulle inte sinas.Jag klistrade tejp på hörnorna också, men det var bara för jag tyckte det såg snyggt ut. 

För att huset skulle se ännu bättre ut använde jag genomskildig plast till fönstrarna. Den skulle föreställa glasrutan. Min nästa steg var att dela in rumen på den första våningen. Jag byggde inte upp väggarna med kartong, men i stället ritade jag på båttenplatan hur rummen var plaserade och hur stora de var, därmed vart dörarna och fönstrarna inomhus var. Tanken med rumindelningen var att jag skulle använda min ritning över första våningen också, men därmed att min lärare skulle se hur jag tänkte. Sagt och gjord!

Här kommer bilder på mitt hus. Man kan se skillnaden mellan dessa bilder och den sista jag la ut i denna inlägget, jag har:

 

-blivit klar med upsättningen av ytervägarna

-klistrat tejp på kanterna av båtenplattan

-delat in rummen 

-klistrade genomskildig plast till fönstrarna som skulle föreställa glasrutor

 

 

 Framsidan av min hus, om man kollar noggrant lägger man märke till att jag har genomskildig plast som glasrutor.

  Framsidan av min hus från en annan håll. Här kan man se att jag har genomskildig plast som glasrutor, men bara om man kollar noggrant. 

    Baksidan av min hus, om man kollar noggrant kan man se att jag har genomskildig plast som glasrutor.

Baksidan av min hus från en anna håll, om man kollar noggrant kan man se att jag har genomskildig plast som glasrutor.

    Mitt hus uppifrån, här kan man se indelningen på rumen. 

 

   Så långt har jag hunnit med min hus, om jag kommer att ha tid i kommande lektioner eller om jag kan stanna extra efter skolan och jobba med min hus kommer jag att vara glad. 

 

   Om den här projekten tycker jag att det har gått bra för mig. Jag vet att vad jag skrev längra up kan man förstå att vi har haft jättelite tid på oss, men det är inte så. Det är bara det att vi har haft många lovdagar på onsdagar, författarprojekten var på tekniklektionen i flera veckor så vi inte kunnde jobba eller det uppkom en anna problem.

Jag tycker också att jag har lärt mig mycket om byggen av hus, trots om vi byggde bara en liten hus av kartong. Jag lärde mig rita en skiss och en ritning i skala och att kunna detta kan vara en bra sak att ta med mig i vuxenlivet. Att veta att en hus behöver väggreglar och armering är också en av de viktigaste sakerna att veta inom husbyggen. Jag har också lärt mig mycket när jag skulle skriva faktatexter om olika riktiga byggmaterial och tekniker. Där har jag forskat mycket och lärt mig massor. Innan jag hittade något bra att skriva om var jag tvungen att läsa 20 andra sidor som fastnade snabbt i huvudet.I böckerna stog det om olika tekniker som jag kan ha nytta av i framtiden, kanske under tekniklektionen också.   

Arbetet tycker jag var bra,  roligt,lärorikt och inom den kunnde man vissa många kunskaper.Det var dessutom en roligt sätt att lära sig på och enligt mig kan vi göra något liknande i 9:an också.

      

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av juliasteknik - 12 oktober 2014 11:46


Ju då, jag är klar med att bygga. Denna veckan gick jag till tekniken både på måndagen efter mina lektioner och på torsdag på fördjupningen. På torsdag hade jag jättemycket tid att bygga och fundera på hur jag kunnde förbettra min stad. En av de nya ...

Av juliasteknik - 4 oktober 2014 12:49


Det här veckan var det sista teknik lektionen och sista   fysikprovet i Vårboskolan. Jag kommer sakna tekniklektinerna. Denna veckan, på teknik lektionen,  har jag byggt klart min stad och börjat måla, jag ska fråga min lärare om jag får måla klart n...

Av juliasteknik - 29 september 2014 16:58


Slutbetyget för denna kursen närmar sig men stora steg. På den här näst sista lektionen gick allt som planerat och jag byggde en gansk stor del av min stad. Om det var lätt? Ju då, det var rätt så lätt att bygga och därmed  var det roligt.     De...

Av juliasteknik - 20 september 2014 16:53

         Det har ännu en lektion gått och det är bara 2 kvar av denna skolåret av kursen teknik.Truts att det hr bara gåt. 2 lektioner känns det som om jag ändå hunnit med ganska mycket,anledningen vara att lektionerna är ungefär 2 timmar långa. M...

Av juliasteknik - 13 september 2014 13:06

Hej, det var längre sedan jag skrev något här och anledningen kan vara att det var sommarlov. Nu är det skola igen,sommarlovet är över och åk 9 har redan kommit igång ordentligt känns det som. Men du är det 9:an och nu gäller det att satsa på det hög...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Teknik

Bilder


Ovido - Quiz & Flashcards